White Shadow – Reisebrev

Her kommer en (kanskje etterlengtet) oppdatering fra gjengen på White Shadow – som tiltross for litt dårlig tilstedeværelse i Kviturspollen de siste årene – fremdeles stolt kjemper på vegne av Bergens Seilforening i internasjonal seilsport.

 

Deilig å være i umiddelbar nærhet til Kjell-Oves stropper

Treningscamp i Hervik, sør for Haugesund

Lite vind på transport via Mandal

Ja, vi forsvarte NM-gullet i ORCi – mer om det litt senere. Først et lite tilbakeblikk.

Enkelte husker kanskje at vi satset tungt og seilte året rundt (også vinteren 2015/16 i Danmark) før VM i København 2016. Det gav oss et bra løft, men vi lykkes ikke å nå målsetningen vår om topp tre i mesterskapet – og endte på en 6. plass. Surt der og da, men etter noen kalde Tuborg og litt snaps begynte jobben mot pallplass i VM 2018. Nytt seildesign ble utformet, produsert og testet. Litt endringer i posisjoner og oppgaver ble implementert. Undervannsskroget ble slipt ned og sparklet for å sikre at psyken til rormannen ikke ble påvirket. Og et mer individuelt treningsregime for hver seiler ble innført, samtidig som forberedelser, vedlikehold og klargjøring av båten ble enda mer strukturert.

Racecamp i København

Det ble ikke bedre plass i hengeren med ett nytt seilsett...

Slippery when wet!

Så. 2017. Noe seiling på White Shadow, men mest individuell trening. Mye Express, Snipe, J/70 og en lang tur over Stillehavet fra LA til Hawaii i Wasa 44 Cubaneren under Transpack for halve mannskapet – før 2018 og VM i Haag, Nederland skulle ta all fokus. Og for en start den sesongen fikk. Etter treningshelger i Haugesund på våren dro vi til Marstrand og ble første og eneste båt som har vunnet Marstrand Big Boat Race tre ganger. Både mannskap og båt var ganske klare for å ta VM-gullet hem. Og det gikk jo nesten! Litt stang ut – som endte med sølv til Bergens Seilforening i VM, gull i NM og andre plass i Mesternes Mester. Ett fattig poeng fra Kongepokalen….

Greit å komme i mål i Honolulu!

Litt coaching fra en ekte vinnerskalle!

Først i feltet i VM i Hague 2018

Men nok om det. Hva skjer egentlig nå? Status for 2019 er at vi ledet Marstrand Big Boat Race til vi ble dømt OCS i siste løp. Første og eneste gang på syv år og ikke å anbefale. Gjennom sommeren har båten fått mye oppmerksomhet og motor og gir full overhaling etter å nærmere seg 3000 timer gange….

Jerngenoaen får ny bunnpanne og sjøvannspumpe

Drømmen om nytt girhus går i oppfyllelse

Aldri feil å stå noen uker til tørking

Sist, men ikke minst – Norgesmesterskap på Hankø 24-25. august. Og for en helg det ble. White Shadow ble sjøsatt fredag morgen etter noen uker med tørking i krybben på land og hadde knapt vært et døgn i sjøen når første start endelig gikk lørdag – etter noen timer utsettelse i påvente av vind.

Lett føre med 7-8 knop vind, mastetrim på light+/medium-, C1 fokk og A1.5 viste seg å være et bra setup på første løp hvor venstre side av banen var mer gunstig mht til motstrøm på kryssen. Vinden økte litt under andre kryss og i etterkant har vi konkludert med at vi skulle byttet til A2 på siste lens for å få ut de siste 10-delene på fart. Greit løp, ikke helt perfekt (bla. en liten BH på toppmerket) – men vi vinner med ganske nøyaktig minuttet på korrigert ned til neste båt.

Før løp nummer 2 stabiliserer vindstyrken seg på 9-11 knop. Vi bytter til C2 fokk og kobler A2 for lens. NM-feltet oppfører seg bedre på startlinjen enn tidligere år (det hjelper med motstrøm på linjen), og dagens to første starter går uten tjuvstarter og generelle tilbakekallelser. White Shadow starter upresset på pin end og ser seg ikke tilbake. Seilvalg, mastetrim og boathandling er perfekt, og vi setter dagens andre spiker. Unøyaktighetene fra løp 1 er luket bort og vi vinner med over to minutter på korrigert ned til neste båt.

Mastejekken brukes til å sette riktig spenning på riggen

Gutta på mast smeller inn de siste meterne på genakkerfallet! Foto: Trond Teigen/SailLogic

White Shadow er uslåelige på Hankø - til østlendingenes store frustrasjon! Foto: Trond Teigen/SailLogic

Mens vi venter på løp 3 svekker vinden seg noe samtidig som havdønningene har avtatt betydelig gjennom dagen. Vi velger å beholde C2 fokk på kryss for en litt skarpere angrepsvinkel, men bytter tilbake til A1.5 på lens. Starten blir en klar generell tilbakekalling ettersom vinden gjør en kraftig høyrevridning siste minuttet i prosedyren. Etter ny start opplever vi å ha et enormt fartsoverskudd i båten og i likhet med løp 2 sitter taktikken som sørger for at vi på rett sted til rett tid. I mål vinner vi dagens siste løp med i overkant av ett minutt på korrigert tid ned til neste båt.

Tilbake på Hankø Yacht Club har vi en av de korteste debriefene i lagets historie, pakker og klargjør båten – før vi forsiktig feirer at vi foreløpig er i rute til å forsvare fjorårets gullmedalje….

Søndag er alt nullstilt. Det trekker litt mer på Hankøflaket fra morgenen av, så ingen utsettelse på land. Havstrømmen er litt mindre enn lørdagen og kombinert med et litt mer aggressivt felt – åpner regattabåten løp 4 med generell tilbakekalling. Tiltross for U-flagg (det snille Black-flagget) er flåten ganske ivrig i restarten. Noen kolliderer, noen blir flagget – og vi får ikke akkurat den starten vi hadde lagt opp til. Det blir et raskt babordslag etter start hvor vi går foran store deler av flåten som kommer på styrbord, men Wolfpack og deres TP52 slår på topp av oss  og gir oss fem smertefulle minutter på første kryss uten gode muligheter til å slå oss fri. Vi er tilbake på C1 fokk og A1.5 oppsett som fremdeles viser seg å gi oss et fartsoverskudd på resten av flåten. Startene kan virkelig være avgjørende – og i mål er vi 6 sekunder bak Wolfpack på korrigert tid til helgens første andreplass. Kan dette bli spennende likevel?

Vindstyrken er ganske stabil, noe avtagende, men det trender et kontinuerlig høyreskift før løp 5 settes i gang. Banen legges om før starten går og de to siste løpene blir helgens korteste. Det ser ut som vi er litt sen til linjen og bommer med 2 sekunder, men med full båtfart blir det en bra start. Vi seiler enda mer på skiftene nå en tidligere – og selv om marginen ned til neste båt er noe mindre, blir det 20 sekunder + på korrigert tid til neste båt som sikrer søndagens første topplassering.

Resultatene fra løp 4 og 5 er ikke publisert når starten på sjette løp går, så kampen om NM-medaljene foregår kanskje fremdeles. Ikke vet vi. Uansett, med en clean start, bra taktikk og båtfart ble det ingen overraskelser i siste løp heller, og en siste spiker i kassen gjorde at White Shadow kunne ta med gullet hem til Bergens Seilforening – med lavest mulig poengscore. I mål er fremdeles avstandene betryggende med 50 sekunder ned til neste båt på korrigert tid.

Endelig serie med 1-1-1-(2)-1-1 og 5 poeng bringer NM-gull nummer 4 til mannskapet på White Shadow. Gøy!

Deilig å ta gullet hem til Bergen!

Og etter å vært tørr på beina i 7 år.... Foto: Trond Teigen/SailLogic

... var det på høy tid at skipperen gikk i vannet! Foto: Trond Teigen/SailLogic

Den faste gjengen ombord:

 • Torkjel Valland – Storseil – Bergens Seilforening
 • Eirik Rosenberg – Rormann – Bergens Seilforening
 • Aage Hedegaard-Larsen – Floater/Navigatør/Seilmaker – Bergens Seilforening
 • Karl Otto Book – Taktikker – Åsgårdstrand Seilforening
 • Knut Einar Lie Wasbrekke – Tailor/Winch – Haugesund Seilforening
 • Thomas Kjennerud – Fokk – Bergens Seilforening
 • Maren Magda Book – Fokk/Mast – Åsgårdstrand Seilforening
 • Stian Østlund – Asymmetrisk spinnaker – Trondhjems Seilforening
 • Håkon Sandvold – Luke – Haugesund Seilforening
 • Paul Anders Ringheim – Midbow – Bergens Seilforening
 • Stein-Åge Blakstad – Baugmann – Bergens Seilforening

 

Innbyttere på NM 2019:

 • Tomas Mathisen – satser mot OL i Tokyo i 49’er – Risør Seilforening
 • Sigurd Tveit – landslaget i Laser – KNS

 

Og en spesiell takk til Kjell-Ove for all god hjelp når vi er i Bergen, samt Marius Milde som hjelper shore-crewet når det trengs!

For alle i Bergens Seilforening er det bare å melde seg på vår Instagram og Facebook – så holder vi dere oppdatert!

Instagram

Instagram

@whiteshadowsailingteam

Facebook

Facebook

White Shadow Sailing Team

Håper vi sees snart!

/Eirik