Reisebrev fra brettgjengen

REISEBREV MARSEILLE

I vinterferien var vi brettseilerne fra Bergens Seilforening i Marseille, Frankrike for å både trene, og seile regatta. I brettgruppen i BS er vi 6 seilere, vi dro nedover alle 6 sammen med trener Alexander.

Vi gledet oss alle veldig til å kommen ned for å endelig få seilt igjen, og alle seilerne var nok litt lei av tre måneder vinter uten seiling. Vi hadde to treningsdager en før og en etter Med Cup regattaen, som gikk over tre dager. Under alle dagene med seiling hadde vindstille til lite vind om morgenen, før vinden dro seg opp litt utover dagen. Første treningsdag var der ikke vind på formiddagen, så vi hadde en lang økt på ettermiddagen der vi dro inn ca. rundt solnedgang.

Første regattadag startet med venting på land grunnet mangel på vind, men vi ble raskt sendt utpå når vinden dro seg opp utpå ettermiddagen. Det ble med to pumpe race (lettvindsseilas) denne dagen, noe som for mange av oss var vanskelig å komme tilbake til etter tre måneder uten seiling. Mange savnet nok litt boardfeeling og ikke minst hud på hendene.

I brettseiling er det vanlig prosedyre, spesielt i internasjonale regattaer, at dersom arrangøren tenker å kjøre opp mot 4 race så sendes seilerne inn og ut på land for pause midt på dagen. På denne måten blir ikke tiden sammenhengende på vannet så lang, og en kjører gjerne to race «back to back» før en tar pause på land og så kommer utpå igjen for to nye race. Andre regattadag ble for noen som dette mens for noen ble det bare en veldig, veldig lang dag på vannet. Det ble kjørt race på to baner, en for de minste techno seilerne og en for rs:X og de eldste techno seilerne. Og forholdene på de to forskjellige banene var riktignok også vidt forskjellig til tider. På techno pluss og rs:X banen, der vi hadde tre seilere, startet dagen med to lange pumpe race, før de ble sendt inn på land. På junior banen der de tre yngste seilte var forholdene helt annerledes, og der ble der kjørt tre mellomvinds race sammenhengende. Men vinden var langt i fra stabil og med mye opp og ned og rundt og rundt ble det en lang dag for de yngste seilerne.

De eldste ble sendt utpå igjen etter en halvtimes pause på land, da hadde arrangøren også flyttet banen veldig mye lengre ut. Vi brukte rundt en 30-40 minutter ut til banen når vi måtte krysse ut. Etter to pumpe race og mye sol var det en sliten gjeng som var på vei ut til banen for to nye race. I Marseille seilte vi i en slags bukt ut mot havet og vindforskjellene var store rundt om i bukten. På veien ut gikk vi fra nesten vindstille til rundt 8-11m/s på bare noen hundre meter. To plane race ble effektivt gjennomført, og alle seilerne var på land rundt samme tid som solen gikk ned. Med start rundt 11 denne dagen, var det nok en av de lengre dagene alle seilerne i gruppen hadde vørt med på.

Siste regattadag var det forhold som lignet mye på forholdene vi har hjemme på Mynteviken i Bergen. Mye skift og varierende vindstyrke, for noen passet dette godt, mens andre synes gjerne det var frustrerende. Det summerer nok også opp regattadagen i Marseille ganske så bra. Vi opplevde mye forskjellige vind og fikk seilt regatta i så og si alle forhold, med både sjø og bølger, men også med flatt vann.

Marseille var for hele gruppen en kjempe kjekk tur og hele gruppen storkoste seg. Nivået hos franskmennene er veldig høyt og i teten er det tett med hvertfall to, tre verdensmestere i hver klasse. Med hjem tok vi med oss mye erfaring og pekepinner på hva hver og en måtte ta for seg på treningene hjemme, men også mye ny motivasjon til en ny sesong hjemme og årets regattaer og mesterskap. Resultatmessig var der noen som var fornøyde, mens andre følte de ikke helt hadde regattaen denne gangen. Marseille var et utrolig flott sted å seile, med gode fasiliteter i klubben, knall forhold så og si hver dag og masse sol. Til tider seilte vi i shorts og t-skjorte, noe alle var veldig fornøyd med. Seilingen, stedet og stemningen var bare positiv og det var en fantastisk måte å starte sesongen 2019 på.

/Mathilde Elise Lind