Juletreseilasen – 50 år siden første gang – grunnleggerne delte ut premie

I år er det 50 år siden Juletreseilasen ble arrangert for første gang. Den gang var det OK-joller og Gazeller som deltok. Ungdommen får «google» for å finne ut hvordan de båtene så ut.! Året var 1963 og det var hele 258 medlemmer i Bergens Seilforenings Junioravdeling! For 50 år siden var det Bente E. Johannessen (72) og Ola M. Johannessen (75) som tok initiativet til regattaen. Ola M. og Bente var de store drivkreftene for jolleseilingen i BS på slutten av 70-tallet og på 80-tallet, og drev frem eliteseilere på internasjonalt toppnivå og skal ha æren for at BS har flere verdensmestere, OL deltakere og internasjonale toppseilere i sine rekker. Med fare for å glemme noen kan bl.a. nevnes navn som Njål Sletten (Verdensmester Optimist), Geir Dahl Andersen, «Kaje» Johannessen, Leif. G Sandtorv, Mette Gurvin, Karianne Eikeland og Stein Skaaland. Ola M. er fortsatt å se i sin nye Finnjolle på Mynteviken !

For å markere jubileet hadde ekteparet i år satt opp premie til til vinneren av årets Juletreseilas og begge stod for utdelingen på premieutdelingen på Hjellestadnøstet i går kveld. Juletreseilasen utviklet seg etterhvert til å bli årets høydepunkt for de yngste seilerne i hele landet. Unge seilere kom over fjord og fjell fra mange kanter av landet og overnattet hos lokale seilere, mens foreldrene ble igjen hjemme. Gjennom alle disse årene har regattaen skapt varige vennskapsbånd mellom tusenvis av seilere i Norge.  Etter noen års opphold på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet ble Juletreseilasen startet opp igjen av Bente og Ola M. sin eldste sønn Carl Eugen «Kaje» Johannessen. Inntil for et par år siden var det Marit Schjøtt som var Juletreseilasens mor gjennom mange år og brakte den til nye høyder gjennom flere år med rundt hundre deltakere. Tradisjonelt har Juletreseilasen vært på Vågen i Bergen.

Etter ett års opphold ble heldigvis Juletreseilasen satt på programmet igjen i år og i en ny drakt, med regattaavvikling på Hjellestadviken og i samarbeid med vår gode naboforening Hjellestad Seilforening. Både lokale og tilreisende seilere fra andre steder i landet overnattet i gymsalen på Hjellestad skole og med matservering, premieutdeling og «disco» på Hjellestad-nøstet. Det var 44 deltakere i årets seilas. Til neste år kan seilerne overnatte i Norges flotteste klubbhus!

Andreas Hjellestad (HJS) vant årets Juletreseilas. Beste jente ble Ingrid Skjøning  (Asker). Yngste deltaker var Trym Woll Brønlund (Askøy), som vant den viktige «yngstejakken».  Beste rekrutt ble Nils-Henrik Lind (BS).

FLERE BILDER

Bente E, Johannessen og Ola M. Johannessen sammen med Andreas S. Hjellestad som vant årets Juletreseilas

j2j3