Jevn konkurranse under Isbjørnen 2017

Resultatlisten fra Isbjørnen 2017 viser at det var svært jevnt mellom båtene på korrigert tid.

Shiraz (Gordon Wright), FS 2 (Jan Vidar Norstrand) og White Shadow (Eirik Rosenberg) ble vinnere i sine respektive klasser. Vi gratulerer!

Seilasen gikk med en spennende og ikke minst krevende lensestart på Raunefjorden. Banemannskapet med regattasjef Martin Bjelland la en forholdsvis lang og jevn startlinje med en ørliten favorisering på styrbord merke. Dette gjorde at korteste og mest hensiktsmessige vei til første merke (Spikaren holme) ville være med vind for barbord halser, noe som er taktisk krevende i en fellesstart da en båt for barbord halser må gi vei for et eventuelt stort felt av båter som kommer for styrbord halser.

Feltet kom seg relativt greit avgårde, selv om minst èn styrbord/barbord konflikt og èn merkeberøring ble observert.

Det ble slør på legg 2 fra Spikaren til Tangeflu. De første båtene tok ned spinnaker, mens enkelte lengre bak i feltet satset og klarte å holde medvindseilene oppe selv med skarp skjæring.

FS2vsMarlin

Fra Tangeflu ned Lerøyosen,  Korsfjorden og til Kyrholmen delte feltet seg, hvor bl.a. Inge Andre Utåker med sin First 40.7 «Amaryllis» valgte å ha skjæring mot øst ut i Korsfjorden. Dette var kanskje basert på motstrømmen i Lerøyosen som skulle unngås, men fasiten på Trackingen viser at det derimot var båtene på vestsiden opp mot Sotra som tjente mest på forholdene. FS2 med Jan Vidar Nordstrand som valgte et mer direkte og midtre løp utmerket seg spesielt på denne leggen, hvor de nærmest holdt følge med den mye større Hanse 430, Yabadoo med Trond Wickman. Begge disse båtene hadde asymmetrisk spinnakere på denne leggen.

Distansen fra Kyrholmen til Blia ble stort sett gjennomført på en krysshalser, og det ble derfor ikke mange passeringer og omrokkeringer i feltet.

Etappen fra Blia tilbake til Tangeflu gav derimot mye spenning og taktiske vurderinger for skipperne. Sterk motstrøm, bygevise vindreininger, vindhull, landskygge, vindrosser og store passerende nyttefartøy i Lerøyosen var noe i hvert fall «Amaryllis» god dro nytte av. Den tapte plasseringen på lens ble hentet inn igjen, mens bl.a. Yabadoo ikke fikk full klaff med store bølger fra passerende Fjordline båt rett mot fartsretningen.

016e9b0dd7787f136754d680888b62e400d912d6f2 Caroline

Resultatlistene etter målgang på Spikaren viser at årets Isbjørnen var en jevn regatta.

De korrigerte tidene fra den 19 nm lange løpet viser at alle båtene som fullførte havnet innenfor et 15 minutters vindu (2:45:59 FS2 til 3:01:41 og Caroline). Ser man på båtklassen med høyest rating skiller det bare 11 sekunder mellom White Shadow og Amaryllis som ble nr 2. Videre er det 51 sekunder til 3. plass «Sheep Dip» og ytterligere 32 sekunder til «Yabadoo» på 4. plass. På et så langt løp er det helt tydelig at selv små gevinster underveis kan telle avgjørende!

Spesielt artig er det også at White Shadow i størst grad ble mannskapet av de unge brett og jolleseilerne i foreningen. Det er tydelig at det ikke på noen måte var noe hinder for at Eirik Rosenberg og co kunne innkassere klasseseieren!

01b482a325bab437d89563e9c88b4081dd632bbec6

Nærmere studie kan gjøres via tracking av regattaen er tilgjengelig ved å følge lenken her: http://raceqs.com/regattas/56613

Bilder fra regattaen kan studeres her: Icloud bildearkiv

Regattaens hjemmeside finner du HER.