BS legende i Master VM med 343 finnjoller

Tidenes største finnjolle-VM ble arrangert i 17.mai-uken i Italia. Hele 32 nasjoner var representert, fra Argentina i vest til Ukrainia i øst, fra Russland og Canada i nord, til Argentina og New Zealand i syd. Fra Norge deltok legenden Ola M. Johannessen fra Bergens Seilforening og Petter Fjeld fra Fredrikstad.

Man må være over 40 år for å delta i Master VM. Ola M. er 77 år og var en av de eldste deltagerne i feltet. Seilerne er delt inn i fem klasser: master, grand master, grand grand master og legende, i tillegg til super-legendklassen for de over 80 år. Mange av deltagerne har tidligere vunnet OL- og VM-medaljer, og konkurranseinstinktene er definitivt like skjerpet og intakte!

Gardasjøen i nord Italia er et seileldorado, med fjellvegger som stuper rett ned i det kalde vannet. Det er vanlig med termikk-drevet vind, med nordavind på morgenen, og stadig økende sønnavind på ettermiddagen. Dette gir skiftende og sterk vind, som krever et offensivt hode for å følge med hva som skjer på banen.

Under Master VM ble seilerne delt inn i fire grupper og seilte på to baner, med 89 startende i hver gruppe. Det ble arrangert 2 seilaser hver dag de første dagene, i sterk sydlig vind, opp til 10-12 m/sek. Tilsammen ble det arrangert 7 seilaser og en kortere medaljeseilas for de 10 beste. Alle seilerne, både yngre og eldre, kjente det godt i lårene og resten av kroppen etter lange seildager med lange regattabaner og fri pumping.

Ola M.s game-plan var å seile trygt og sikkert. På Gardasjøen lønner seg oftest å seile inn mot den fjellveggen som ligger nærmest banen, for så å få med seg liften der. Planen som ble gjennomført med stor suksess, var å starte ved komitébåten på styrbord og dermed ha god kontroll over hvor startlinjen lå, for deretter å slå raskt over på styrbord banehalvdel. Og være tålmodig og prøve å finne greie spor med fri vind! Ola M. hadde tilslutt serien: 53,63,49,81,77,DNF,DSQ. DNF pga at kicken røk, og DSQ fordi han ikke ble registrert rundt et off-set merke ved siden av kryssmerket. Totalt ga dette 17.plass i legendeklassen, av 31 totalt. Intet annet enn et virkelig imponerende gjennomført Master VM!

 

På land var Bente super-supporter og ordnet det meste. Og Kvalvåg-dugnadsgjengen var representert ved Sonja. Championship dinner ble arrangert i et ekte italiensk pizzaria med over fem hundre seilere og supportere som ble servert 3 retters middag på hvite duker. 17.mai feiret ble feiret i god Bente-ånd, med norske flagg, fløyter og ballonger, norsk duk og servietter på bordet, diverse laks og rogn medbrakt fra Bergen og italiensk prosecco, med utsikt utover Gardasjøen. Og noen gode svenske, danske, sveitsiske og italienske naboer ble invitert med til å feire nasjonaldagen vår.

Ola M. har en lang fartstid i seilmiljøet. Han begynte å seile finnjolle i 1960. Deretter var Ola M. og Bente primus motorer for BS sine jollekurs og OL-satsing i mange år, med 2 VM-gull og 2 OL-deltagelser som resultat. På sin 70-årsdag fikk han en finnjolle i bursdagspresang og siden det har han gjort comeback i finnjolleklassen! Ola M. lever virkelig opp til finnjolleklassens slagord: «Finn sailors never retire, they just become legends!»

Finnjolle Master VM var en fantastisk uke med flott seiling, mye vind, vakre omgivelser og med mange hyggelige seilere. Det var ekte seilglede! Disse godt voksne, tøffe seilkarene yter stor respekt.
Om to år arrangeres det på nytt Master VM i Spania. Ola M. er da superlegende og i klassen 80 år pluss. Han og supporterne ha allerede begynt å glede seg!