Stord Rundt 2021 – Rapport

Stord Rundt 2021 – Rapport

Helgen 12. – 13. juni stod nok en gang slaget om Sunnhordland på agendaen. Seilere fra foreninger både nord og sør for Austevoll møtte opp i Bekkjarvik fredag kveld for å lade opp til det som skulle vise seg å bli en uvanlig heftig seilas sett i lys av de historiske vindforholdene Stord Rundt pleier å by på.

Austevoll Seilforening ved startsjef Terje van der Meeren heiste flagget som varslet deltagerne om at de bare kunne forberede seg på det lengste løpet og at kampen om gullet skulle gå helt til Leirvik havn. På en svært babordfavorisert linje ble først turklassen sendt avgårde klokken 11.00, før Doublehanded og NorRating med spinnaker tok opp jakten. Etter 10 minutter med fløteseilas sørover til Økshammeren ble feltet brått møtt av Selbjørnen, som gjennom natten hadde rigget til for skikkelig offshoreseilas på kryss og grei signifikant bølgehøyde. Ved Sigleflu i vest ble våte seilere og halvt neddykket båter møtt med spiss slør før vinden rommet ytterligere ved Ringholmen og Nyleia kunne fylles med symmetriske og asymetriske spinnakere. Nydelig føre, helt til Folderøyholmen… Behagelige 12 knops vind ble hurtig til det dobbelte, og for noen av seilerne gikk telefonen raskt til Seilmaker Iversen for å booke timer på symaskinen. Trykket vedvarte på sørsiden av Kristi Bru og gav seilerne en rask seilas i hissige regnbyger fra runding ved Store Hestholmen til moloen i Leirvik Havn og Stord Seilforenings etterlengtede blås i hornet når man krysset mållinjen. Line honours gikk til White Shadow, like foran Dragonfly Odonata, mens Krabbelure stakk av med seieren i NorRating med spinnaker (de var tross alt eneste båt….). I klassen med flest deltakere, Doublehanded, var det lite x-faktor på toppen av resultatlisten, hvor båten med samme navn stakk av med seieren! Grattis!

Etter en noe koronaamputert premieutdeling, men hyggelig samvær i Leirvik lørdag ettermiddag og kveld, våknet hele flåten til solskinn og milde vinder søndag morgen. For en seilas dette skulle bli! Trodde vi… Det er ukjent om startkomiteen til Stord Seilforening skulle rekken kirkekaffen, eller om de var redd for at vinden skulle dø ut, men flaggstandard som signaliserte felles start for alle klasser ble satt før Blue Peter vaiet i vinden presis 09.55. For å kompensere for en i overkant babordfavorisert linje på lørdagen, gikk de for en minst like styrbordfavorisert linje på søndagen. Enkelte deltagere i turklassen bestemte seg for å lage litt kvalm på starten (les Stjernebris) og presset hele feltet opp i molosteinene før alle fikk sette kursen mot runding Sponaholmen og Aker Stord. På bankekryss var det mest gunstig å holde seg langs land til passering Eldøyane, før stikk i skjøtet ble fasiten mot bedehusene på Bømlo. På runding nordover ved Nautøya fylte sønnavinden inn og restene av nylon fra lørdagen ble på nytt heist. Opptur! Og det trengte feltet. For solskinnet til frokost hadde takket for seg, og solkremen man pliktfult hadde påført før start rant nå ned i øynene i kaldt og vått striregn. Etter en deilig plattlens gjennom Nyleia ventet nok en gang Selbjørnen på feltet med litt ekstra action på lur. Først lens i tung motsjø og økende vind fra Ringholmen til Sigleflu, før bjørnen virkelig våknet og bød på unnavindseilas tilbake til Bekkjarvik i rundt 25 knops vind og bølgesurf. Heftig, men gøy! Ved målgang forsøkte den seilende regattakomiteeen ombord i White Shadow sitt beste for å gratulere alle seilerene med vel blåst seilas, men mye blåste nok vekk i den sterke og økende vinden – om ikke i regnværet som tok igjen for seks uker med solskinn.

Resultatene fra søndagen viser at ulikt mannskap og ulike båter nok trives i litt ulike forhold, og selv om Krabbelure nok en gang (som eneste båt i klassen…) vant NorRating med spinnaker, var det Levens og Willy Forland som tok den gjeve 1. plassen i klassen for Doublehanded.

Se alle resultatene her

Regattakomiteen takker alle seilere, Stord Seilforening og Austevoll Seilforening for en super helg med seiling! Vi sees til neste år!

/Eirik

 

Og takk til Voss Siglarlaug ved Magnus Valland for alle bildene under!