One Man Show – Bergen Singlehanded 2019 oppsummert

Lørdag 7. september var det mann mot mann – og definitivt litt mann mot natur – på Korsfjorden. Fra 8-tiden på morgenen kom seilerne fra båtene og bryggeanlegget inn på Dokken for dagens viktigste kopp med kaffe, litt frokost og registrering. Tiltross for en værmelding som varslet om litt utfordrende forhold talte startlisten 35 båter av 39 påmeldte. Og for en dag på fjorden de fikk!

Regattamannskapet og Blia hadde lagt startlinjen strategisk til mellom Bjelkarøyna og sørspissen på Seløyna. Det gav de ensomme sjømennene le for nordavinden når man skulle gjøre unna de siste forberedelsene og sette seil – inkludert klargjøring av spinakkere og genakkere…. For om man ikke var litt short på mannskap allerede, ventet det en dønn platt lensestart klokken 11.00. Spennende!

For undertegnede reporter i en lett håndterlig RIB kan det muligens oppleves litt urettferdig for deltakerne å få tips til forbedringer allerede nå, men å trene litt mer på unnavindsstarter er sikkert ikke så dumt. Ingen båter var på linjen da Blia firte det siste flagget, og selv om seilingsbestemmelsene uttaler at båter som ikke har startet innen 9 minutter vil bli notert som DNS er det ikke nødvendig å tøye strikken i den enden….

Blia har lagt linjen og er klar for start

Endelig båter på linjen!

Kult syn på Korsfjorden

Men nok om starten. Alle kom seg omsider av gårde. Også de som tok med seg pin end, tok to slag, en jibb og krysset linjen på nytt. Som vanlig og velkjent fra blant annet Stord Rundt delte feltet seg nord i Korsfjorden. Noen sjekker at Korsneset og Blia fremdeles står som bautaer i fjorden, mens andre nærmest sikter på Marsteinen på sin vei sydover. Og siden resultatene allerede er kjent, er det ingen spoileralert å melde at vestsiden med litt mer trykk var favorisert, hvor blant annet vinneren av begge klassene i NorRating med spinakker – Mr. Bekkenes i sin Wasa 38 CR og Mr. Holst i Tigergutt utviste nydelig shorthandedseiling.

Feltet er i ferd med å dele seg

Wasa 38 pushing the limits!

Løpet for alle klasser gikk fra Bjelkarøyna til Lyngøya, en holme nord-vest av Godøysund og Vesøyane – en distanse på ca. 28 nautiske mil. Ettersom feltet nærmet seg Alholmen – vest av Strøno, følte nok flere at de var blitt varme i trøya og i godt driv. Men med vindstyrke på 18-20 knop, og litt mer i kastene, er marginene små når man er alene ombord. Og for å  gjøre mange lange kaotiske minutter litt kortere tar vi den kjappe versjonen. (1) Det er en grunn til at de ikke bare solgte pizzastykker på Bunnprisen på Vedholmen på søndag, men også stykker av spinakkeren til Serenity (Bergmann gikk for en DNF…). (2) Regattamannskapet og Blia måtte ta turen til Austevoll og hente ti punch – og da snakker vi dessverre ikke om noe godt til ankerdrammen, men Pogo 650’en som fikk en permanent genakker rundt forslaget. Og (3), ombord på Yabadoo kan man nok si både at en ulykke kommer sjelden alene, samt ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Først en litt uheldig start med merkeberøring på pin-end, så genakker rundt forstaget fra Korsneset til Tysnes, før en monsterkryss tilbake som sikret en imponerende sjetteplass.

Serenity før stormen på Strøno

Trøbbel på fordekk

Ikke helt optimal trim...

På Lyngøya var det betraktelig mindre vind, og ved runding fikk seilerne seg en pause. Som alltid i konkurranser skal man aldri gi opp. Og utenfor Tysnes denne lørdagen fikk man et klassisk eksempel på trekkspilleffekten – til noens enorme glede og andres arge forbannelse. Uansett var det greit å få ned nylondukene og opp fokkene for en fin kryss nordover i minkende vind – hem til Kviturspollen, pizza, øl og litt upresise historier om hvordan seilingen hadde utspilt seg på fjorden.

Og selv om det sikkert skulle vært utelatt av Bergensk stolthet er det vanskelig å ikke nevne at regattamannskapet og Blia fikk en teine i propellen like før de skulle ta båtene i mål og måtte kaste anker, be om slep og kalle inn alternativ målbåt. Så en stor takk til Cecilie for at vi fikk resultater! Og ja, teinen viste seg å være tom i tillegg…

Vi håper på minst like mange båter på linjen neste år – og ikke minst at det stiller noen kvinner slik at vi kan skrive en mer kjønnsbalansert fremstilling av hendelsesløpet!

Stas med vimpel for å deltatt 3 ganger!

Til slutt et stort grattis til vinnerne Bengt Åge Borge (Askøy Seilforening), Håkon Magne Fjæreide (Ran Seilforening), Kristian Bekkenes (Bergens Seilforening) og Pål Holst (Bergens Seilforening) – samt tre herrer som fikk vimpel for å ha deltatt for tredje gang!

Fullstendige resultatlister er tilgjengelig her

/Eirik