Mange engasjerte på Temakveld

Nærmere 60 seilere kom til BS denne kvelden for å få med seg Pål Berntsen/NORTH sails sine råd og erfaringer mht «kunsten å få fart på båten»

Gårsdagens dekret fra lokale myndigheter mht smittevern ble kjapt effektuert ved å utvide lokalet, plassere stoler i god avstand, antibac i Seilercafeen og åpne dører.  De fremmøtte hadde forståelse for tiltakene og var selv bevisst. Nye, kreative former for hilsing ble skapt og stemningen var god.
Pål innfridde på alle måter. Her var det mange gode tips å ta med seg både for turseilerne og de mer regattaoreinterte som virket å være i flertall. Han innledet med en nyttig gjennomgang av rigg og seiltrim.
Deretter  en gjennomgang og gode råd  om hva som er viktig i «lite vind» og i «mye vind», de to vindområdene som er mest utfordrende og der vi har mest å hente.
Fritt etter egen hukommelse kan nevnes: Lite vind : «unngå å parkere» og bruk tvist i toppen.
Mye vind : stø kurs,  juster storseil og akterstag aktivt ved kast, det gir best snittfart, mao her nytter det ikke med jolleteknikk. For  Mellomvind  gjelder regelen « dersom det ser pent ut, er det riktig»  et enkelt råd både for tur og regatta seileren. Ellers viktig å huske og da spesielt på tur, at værmeldingen opererer med middelvind og da må vi ta høyde for opp til 30-40% avvik i kastene.  Vi må vi også ha i minne at 10 sm har 4 x så mye krefter vs i 5 sm.
Det var spesielt tre ting Pål ville ha prioritert for en T&H båt. – akterstagstrammer – cunniningham og – hardværsfokk.

Høyt engasjement og mange spørsmål medførte at vi avsluttet først kl 21:30. En stor takk til Pål Berntsen og With Marine for at han var sporty og tok turen over til Bergen for å dele av sin kunnskap.

Dersom noen har spesifikke behov for råd, hjelp  mht rigg, seil etc, er det bare å ta kontakt med Fridtjov Bergmann hos Nautic Charter på Hjellestad som er With Marine/ NORTH sails sin representant her vest.

Tur & Hav utvalget BS
/ BB