IKC 2014 (oppdateres daglig med siste nytt)

IKC 2014Det er nå få dager igjen til åpningen av årets IKC. Båtene er nesten klargjorte. De er vasket under vannlinjen, ryddet, trimmet og utstyrt med nye fokker og flotte storseil. Kjell-Ove hadde en travel dag på tirsdag, kranen stod knapt stille. 24 Knarrer ble tatt opp og folk fra Knarrklubben vasket. Disse stod også for henting og tilbakeføring av båtene.

Klubbhuset klargjøres for fest. Elling Bjelland har ordnet lydanlegg og testet ut dette.

Regattasjefen og hans mannskaper har startet sine forberedelser og på lørdag vil alt materiell være klart.

Alle gjester skal innkvarteres privat. Trude har gjort en kjempejobb og fått en seng til alle. Noen skal ligge i båter i seilforeningen og andre hos folk mann kjenner fra før og noen hos venner av Knarrklubben.

Nå venter vi bare på at regnet skal gi seg og på flotte forhold på Raunefjorden.

 

Torsdag 31. juli.

Knarrene ligger nå vakkert på sine plasser og er klar for IKC 2014. Alt ligger vel til rette for at dette skal bli et flott arrangement.

 

Knarrer

 

 

 

 

 

 

Søndag 3. august

Dette er første seieldag. Alle møtes til flott frokost i klubbhuset. Ute regner det litt, men det er meldt bedre vær etter hvert så stemningen er god. Regattasjef Gunnar Grevstad orienterer om et par endringer og deretter gjennomføres trekningen av båtserier. Alle får den serien de ønsket og man er så klar for å sette seil. Det oppdages litt plukk på et par båter, det meste kan ordnes. Men en båt må byttes mot en reservebåt. Det er nesten ingen vind i det båtene forlater havnen så det blir arrangert slep. Redningsselskapet stiller seg til disposisjon og vi takker dem for deres velvillighet.

Det tar litt tid før vinden setter seg. Men etter hvert blir det en fin liten bris fra sør som slenger mot øst. Gunnar får lagt en fin bane som denne gangen har gate på bunn. Denne løsningen har ikke vært brukt før under IKC i Bergen som følge av dypt vann. Men det fungerte rimelig bra, feltet delte seg slik det bør og det viste seg at man kunne få fordeler på begge merkene.

Det ble gjennomført en tune-up og første seilas som planlagt. Knarrseilerne var svært ivrig på startlinjen og en måtte ty til mange omstarter. Jon Perkins har vist at han mestrer forhldene i Bergen svært godt tidligere og var ustoppelig også i dag. Han vant begge seilasene og har et godt utgangspunkt for resten av mesterskapet. Fjorårets vinner Søren Pehrson ble nummer to og viser at han går fort, i år med et annet mannskap enn det han vant med i USA i fjor.

I morgen er det planlagt 3 seilaser, det er meldt godt men vind, det blir en spennende fortsettelse.

 

Mandag 4, august

Det blir en fantastisk dag for seiling. Vinden står fra sør fra morgningen av og en kan seile til Raunefjorden på egne seil. Starten går som forutsatt kl 12:00, ingen tilbakekalling. Dette blir dagen hvor en får sett at treknarrer, tremaster gamle og nye båter er forbausende like. Jon Perkins seiler NOR 29 og vinner første seilas. Denne båten er en av våre eldste der bevaring av det klassiske har vært viktig for eieren. Mye kan virke tungvint, men det virker.

Lars Gottfredssen seiler NOR 133, Denne båten er en av de mestvinnende i Bergen. Men den har ikke vært brukt aktivt de siste året. Båten er bygget i Danmark av Børresen Bådebyggeri. Den er noen år etterhvert, men den er nå utstyrt med aluminiumsmast og godt utstyrt. Lars fant ut av hvordan den skulle seiles og vant 2 seilaser.

Søren Pehrsson seilte NOR 118. Det gikk ikke så godt i begynnelsen, men i siste seilas var vinden betydelig sterkere og da gikk båten. Han klarte da å ta båten inn til en andre plass. Denne båten er bygget i tre i Norge tidlig på 60-tallet. Den er godt utstyrt og vedlikeholdt. Men her er det nesten ingen utskiftninger. Mast, rigg og bom er original. Båten er svært vakker og et lokomotiv når det blåser mer enn 6m/ sek.

Bergensseileren Tor Helge Valen seiler NOR 124 i dag. Dette er den første Knarr bygget i glassfiber. Den er nå utstyrt med aluminiumsmast og ellers svært godt utstyrt. Den har vært seilt lite de siste årene, i år kun noen få ganger. Eieren og teknisk komite har jobbet mye med trimmen på båten da det var en del nødvendige tilpasninger som måtte gjøres for å få den nye riggen riktig. Og nå viser det seg at den er blitt riktig og svært rask. Tor Helge klarte en tredjeplass i dag, svært bra. Tor Helge deltar i sitt aller første IKC og har fått en knallstart.

Vi seiler videre i morgen mot et IKC som vil bli husket lenge.

Tirsdag 5. august

Og så kom regnet. Ikke så mye, irriterende lite i grunnen. Man fant frem egnet tøy som for eksempel sydvestene som alle fikk i skipperposen og så ventet man på mer regn og fin vind. Man ventet og ventet. Vinden kom og gikk både i styrke og retning. De tunge skyene som regnet kom fra beveget seg knapt, de lå der og passet på at vinden ikke kunne brukes til regattaseiling.

Vår regattasjef Gunnar viste seg frem som en ekstremt tålmodig mann. Han flyttet merker, ventet, flyttet merker og ventet. Seilerne ble til slutt nervøs for at kveldens fest på Verftet kunne ryke ettersom klokken tikket godt over 16:00. Men etter en runde på fjorden og en felles vurdering med mesterskapets sportslige leder besluttet han å sende flåte til havnen.

Festen på Verftet var satt til kl 19:00. De aller fleste rakk dette. Atmosfæren var svært god, maten utmerket og det ble drukket godt. Midt Week Trophy ble tildelt Jon Perkins. Fjorårets vinner Søren Phersson stod for overrekkelsen som av tradisjon innebærer en flaske Sjampagne. Denne fylles i pokalen hvorpå det vinnende laget må drikke den. Dette laget har god erfaring med slik aktivitet og fikk i seg hele flasken på en imponerende måte. Vi gratulerer Jon med seieren og ønsker ham lykke til med resten av mesterskapet.

Det ble også fremført et helt nytt skuespill. Sean Svendsen viste at han kan mer enn å seile. Skuespillet som han var forfatter av ble fremført av Carl Fredrik, Mike og ham selv. Det tok utgangspunkt i roller fra Pink Panter. Vi ble henført til Vikingmuseet i en noe fjern fremtid. Mysteriet var knyttet til Knarrenes master. Her var det mystiske biter av tre og aluminium. Hva i all verden kunne dette ha vært?

Det ble mye latter rundt bordene og tilskuerne ble imponert over både innholdet og fremføringen. Kreativiteten i Knarrfamilien er stadig svært god, det lages både sanger og skuespill.

I morgen er det fridag. Det skal bli godt å gjøre noe helt annet en stund. Det har vært noen intense dager med stor aktivitet både på fjorden og i sosiale sammenhenger.

 

IKC 142

 

 

 

 

 

Torsdag 7. august

YR.no melder om gode forhold. Det skal blåse 6 til 9m/sek. Og det ser godt ut fra morgningen. Det blir satt seil på båtene og en drar fra havn eksakt på oppsatt klokkeslett. Banen blir lagt og første start går klokken 12:05. Det blir svært tett mellom båtene. Man får sett fantastisk båthåndtering. Situasjoner som kan virke helt umulig gjøres mulig allikevel. Tom Carlsen leder lenge, men bak ham er det en god jeger Søren Pehrsson. Han seiler klokt og svært raskt. Mot mål tar han Tom igjen og vinner seilasen.

I neste seilas har vinden blitt noe svakere og den reduseres hele tiden. I denne seilasen er det Bergens seileren Carl Fredrik Joys som tar ledelsen. Han seiler på de rette stedene og har god fart. Nok en gang kommer Søren med svært god fart opp og overtar ledelsen. Den gir han ikke fra seg og han vinner rimelig klart. Men Carl Fredrik blir nummer to, svært bra i et så sterkt felt.

Og så var det slutt. Væremeldingen stemte ikke i dag. Vinden skulle øke til 9m/ sek, men i stedet for døde den helt. Regattasjefen holdt seilerne på fjorden så lenge som mulig, men til slutt var det ingen veg tilbake. Flagg R som betyr at det ikke blir flere seilaser i dag ble satt og en returnerte til havnen.

Det er nå tett i både topp og bunn. Mye kan skje i morgen. Vi ser frem til spennende seilaser.

DSC_4923 Start IKC R2 cp MHH 10x6

 

 

 

 

 

Fredag 8. august

I dag fikk vi en leksjon i seiling fra Lars Gottfredssen. Han starter perfekt, slår på vindskiftene, trimmer seilene og plasserer mannskapet sitt riktig. Når alt gjøres perfekt blir resultatet der etter. Lars vinner de tre seilasene som ble gjennomført i dag. Gratulerer Lars, dette var imponerende!

Bak Lars var det tett og båtene vekslet på å være nummer to og tre. I første seilas fikk våre egne seilere vist at det er mulig å hevde seg. Martin Bjelland ble nummer to og Johan Hvide ble nummer tre. Virkelig god innsats fra disse to lagene.

I seilas nummer to gikk andre plassen til dansknorske Ulf Røgeberg. Tredjeplassen gikk til Martin Bjelland, nok en veldig god seilas fra Martin.

I seilas nummer tre ble Søren Pehrsson fra Danmark nummer to og Nils Petter Haugfoss fra Oslo. nummer tre. Disse to har vist stabil seiling gjennom hele mesterskapet og det skal bli spennende å se hva de kan få til på siste seiledag i morgen.

Forholdene i dag var fantastisk. Sjelden har en seilt IKC under bedre forhold. Det var mange smil på brygga etterpå, folk hadde fått en opplevelse de vil huske lenge. De jevne forholdene førte også til at feltet ble svært tett. Forskjellen mellom de første og siste båtene er dog stor, men fra andre til femten er det kun noen få sekunder. Regattasjefen og hans mannskap fikk en krevende jobb med hensyn til føring av resultatene, men de klarte det, imponerende.

Det er fremdeles spennende i både topp og bunn, i morgen skal det hele avgjøres. Fem seilere kan i teorien vinne, her skal det virkelig kriges. Men Lars leder komfertabelt, det skal bli vanskelig å slå ham. Vi ser frem til nok en fantastisk dag på Raunefjorden.

Brygga

 

 

 

 

 

Lørdag 9. august

Nå skal alt avgjøres. Resultatlistene studeres nøye og vurderes mot strykninger. Det er meldt om vind fra øst hvilken kan bli ekstra krevende på Raunefjorden. Vind fra denne retningen fører til mange og store vindskift. Her skal alle få noe å bryne seg på. Lagene som ligger i toppen har gode båter i dag her vil den beste vinne.

I første seilas går det best for Johan Hvide. Han leder fra start til mål. Svært bra seiling av hans lag. Bak ham kommer Søren Pehrsson og Lars Gottfredsen. Spenningen holdes på topp foran siste seilas.

Jon Perkins som ledet til halvseilt serie finner ut av både vindskift og trykkfelt. Han vinner siste seilas. Lars Gottfredsen blir nummer to og Tor Helge Valen blir nummer tre.

Det ble en imponerende serie Lars stod igjen med til slutt. Han vinner IKC 2014 med klar margin til Jon Perkins. Nummer tre blir Søren Pehrsson. Vi gratulerer dem med flotte resultater!

 

Vinnerlaget til Lars Gottfredsen

Vinnerlaget til Lars Gottfredsen

 

 

 

Her er link til resultater:

http://www.seilmagasinet.no/resultat?regatta=1551

og her en link til en omtale av mesterskapet fra Danmark:

http://www.baadmagasinet.dk/nyheder/nyheder/kapsejlads/21442-mickey-mouse-som-sydvest-eller-omvendt/page